Hvad er Jambo Shule

DSB1 tæpper til børnetøj.

2011


Jambo Shule har i september 2011 haft muligheden for at besøge og arbejde med skoleprojektet Lyma Education Center, i et af Nairobis slumkvarterer. Vi havde fået doneret 800 DSB 1'-tæpper fra de såkaldte non-stop tog. Tæpperne var kun blevet brugt lidt over tre timer og så kasseret, og blev derefter til et "hjælp til selvhjælp potjekt" i Kenya

De fleste tænker, at når man har lavet en indsamling til Afrika er man home free. Hvis man kommer og donerer 800 tæpper til et lokalområde, kan det have indvirkning på den lokale handel, der lever af at sælge tæpper. Man kan så tænke "hvad så, bare der er en masse mennesker der bliver glade". Men hvis vi dræber erhvervslivet, bremser vi Afrikas udvikling, og udenrigsministeriets politik har i mange år også været, at man som NGO ikke må være konkurrenceforvridende.

Derfor tog vi tæpperne med ned i slummen, og kontaktede den lokale skrædder, fik hende til at sy noget børnetøj af tæpperne, og foreslog skolen, at de skulle starte et projekt, hvor der blev lavet børnetøj af tæpperne. Salget af dem skulle skabe et levebrød til skrædderen, og samtidig penge til skolemad i skolen. Mad der tit er børnenes eneste måltid om dagen.

Det er ikke nogen hemmelighed, at det var op ad bakke. Lokalbefolkningen i slummen vil meget hellere have tæpperne foræret, og kunne ikke forstå hvorfor vi som hvide mennesker ikke bare kunne forære dem væk, og samtidig give penge til skolemaden.

Men efter mange møder på skolen, møder hvor vi forklarede, at det er hjælp til selvhjælp, og det er meningen, at vi med tiden vil have skolen til at kunne klare sig selv, blev der forståelse og positiv stemning over DSB 1'-projektet.