Hvad er Jambo Shule

Er indsamlinger en bjørnetjeneste?

Da jeg i januar havde gang i medie cirkusset, og varslede Jambo Shule, blev jeg kontaktet af en gammel veninde, der spurgte mig om vi ikke også kunne samle børnetøj og legetøj ind til et børnehjem i Kenya. Jeg var straks på idéen, og da jeg var i Kenya med Børnefonden spurgte jeg min ven i Nairobi om han ikke kunne formidle kontakten til et Børnehjem. Han havde selv arbejdet på Lyma centret i slummen, der mere er en skole, men det tog jeg mig til takke med, for efter at have besøgt familierne i slummen kunne jeg se at der var så roligt brug for tøj der.


Da vi kom i gang med Jambo Shule gik jeg i gang med at prøve at få lavet et netværk inden for vuggestuer og børnehaver på Frederiksberg, som kunne samle tøj ind for os, og alt så ud til at gå den rigtige vej,

Lige indtil jeg fremlagde idéen for en af vores kontakter i Jambo Shule. Vi har jo ikke den store erfaring inden for NGO arbejde, derfor trækker vi viden fra nogle folk, som ikke har tid eller mulighed for at være med os 100 %. Og denne kontakt har tidligere arbejdet for Røde Kors. Hun kunne fortælle mig at det var ”NO GO”! Lige som økologisk kaffe, er nødhjælpsarbejde også nødt til at være Fair Trade. Hun kunne tilmed historier om godtroende kvinder, deriblandt min egen mor, der havde siddet og strikket baby tøj og hæklet kludetæpper til Afrika. Desværre havde donationerne gået ud over de lokale handlende, der måtte dreje nøglen rundt. At miste sit erhverv i Danmark kan være slemt, men at gøre det i Afrika, er ensbetydende med at man mister levegrundlaget for en hel familie, og at børnene ikke kan komme i skole.

Da jeg var i Kenya med Børnefonden drøftede jeg, det med at samle tøj ind, med direktøren fra Børnefonden, og hun fortalte mig at det stort set var umuligt at få brugt tøj igennem tolden i Kenya, fordi man forsøgte at beskytte den kæmpe industri der er med salg af brugt tøj. Senere besøgte jeg et af Metumba markederne i Nakuru (genbrugs markeder). Det var kæmpe stort, og jeg fik at vide at der blev solgt mere genbrugstøj end nyt tøj i Afrika, imens jeg gik der undrede jeg mig over hvor de fik tøjet fra, og hvis det var doneret i vesten, var det så ok at det blev solgt her, og ikke doneret..?

For nyligt var der nogen der indsamlede 73 flyttekasser med boldudstyr ind i Viborg, der skulle sendes til Nakuru i Kenya. Jeg må indrømme at jeg syntes det er en kæmpe bedrift, og viser engagement og hjertevarme fra det rette sted. Men da jeg så linket hos en af mine gamle skoleveninder på Facebook kunne jeg alligevel ikke lade være med at kommentere problemstillingen. En anden kommenterede

" Nok går det ud over de handlende, men der må være mange der ikke har råd til at købe det hos de handlende. Så hvorfor ikke donere til dem der ikke har så mange midler. De fleste af os lever i overflod i dette land. I stedet for bare at smide ud kan det gå til et godt formål"

Hun viser jo helt tydeligt at hun er social bevidst og har hjertet på det rette sted. Men jeg tror også det er frugten af mange års fejlhåndtering af nødhjælp. Nok er der ikke så mange der har råd til sportsudstyr i Nakuru, selvom det ikke er et af de fattigste områder i Kenya, er det dog et af de steder hvor der var borgerkrig i 2008.
Men også når det drejer sig om indsamling af sportsudstyr, computerudstyr, møbler og skole materialer gælder filosofien med de mange bække små.

Hvad skal man så gøre? Efter min mening så har Røde Kors et glimrende koncept. Vi kan kun opfordre til at gå i deres butikker, både med ens aflagte, og når der er mulighed for at supplere dagligdagens indkøb med noget brugt. Og så kan de bruge pengene på at støtte de nødlidende.

For seks måneder siden vidste jeg ikke meget om nødhjælps arbejde, men sagde " hvad er ideen med at bygge skoler hvis børnene ikke kommer i skole, så bliver det ved med at være et uland”. Nu kan jeg tilføje, ”hvad hjælper nødhjælpsarbejde, hvis det dræber det lokale erhvervsliv”, vi skal jo nærmere prøve at få nogle iværksættere til at skabe nogle arbejdspladser.

Men min tid med Jambo har også overbevist mig om at det er nemmere at lave tøj indsamlinger og lignende end det er at få folk til at donere penge.

Men en ting er sikret Jambo Shule er Fair Trade! Vi arbejder på flere ideer om indsamlinger af effekter i Danmark, men det bliver kun hvis vi kan lave projekter i Kenya der skaber liv og giver levebrød, og som kan være med til at gøre en "lille forskel i stor verden"