Hvad er Jambo Shule

Skal ngo være hjerteblod

Jeg er helt overbevist om at de fleste organistationer er startet på samme måde som Jambo Shule, nemmelig med hjerteblod, og et hjerte der banker for en et kontinent, eller en Nation, med en befolkning der har det svært.

Man får et kendskab, man prøver at leve med befolkningen, og får en viden om befolkningens verdier, man sympatisere med deres problemer, og glæder sig når de fester.
Og ikke mindst så får man lyst, nej man kan slet ikke lade være med at prøve at hjælpe, når de rækker en hånd frem.

Det tog mig mange år og flere besøg til Kenya før jeg kom så langt ind under huden på kulturen, at jeg kunne løfte solbrillerne og se på landet på en anden måde end turist. Men det tog lige så lang tid for min venner, før de glemte at være ofichel, og lod mig se en sand hverdag, og et liv på godt og ondt.

Når jeg går en tur i København, og møder nogle unge en mennesker der akresivt prøver at sælge mig et medlemskab til en NGO,men ikke har den store viden om det de sælger. eller jeg læser i avisen at der er organisitationer der bruger op til 75% på administration og reklame, så får jeg fornemmelsen af at det ikke handler om hjerteblod.

Det er ingen tvivl om at nødhjælp er blevet en kæmpe industri, der bliver drevet som en moderne virksomhed, med investeringspolitik, reklame, medietræning, samt spind der får NGO'er til at omgåes sandheden i krisetid.

Fornylig var der enda et stilingsopslag i Børsen, efter en ny direktør, hvor der enda stod at det ikke var nødvendigt at have kendskab til udviklingsarbejde.

Jeg er slet ikke i tvivl om at man er nød til at drive en støre organation som et moderne firma, men jeg har slet ikke forståelsen for at man glemmer det grundlæggende. Hippi tiden er forbi, men kan hjertevarme og efektivt administration ikke kombineres?

Jeg er ikke i tvivl, man er nød til at mærke Afrikas puls i alt man gør. Kolonitiden er forbi, og nødhjælps arbejde er nød til at være på Afrikas kulturs betingelser. Hvis ledelse og medarbejder ikke har denne ind under huden i Danmark, hvordan skal arbejdet så være det i Afrika..

Jeg siger ikke at vi gør det rigtige, for det har jeg ikke erfaring, og forstand på nødhjælp nok til endnu, men jeg siger at i Jambo Shule mærker vi pulsen hver dag, vi arbejder for at blive støre, men vi bliver aldrig så store at vi ikke kan sige at vi er stolte af at gøre "en lille forskel, i en stor verden"