Hvad er Jambo Shule

Hvor ligger det Afrikanske Bloksbjerg?

På et af mine besøg i Kenya i 2008 mødte jeg en ca. 15-årig dreng, der arbejdede som hushjælp i Kisii. Han var meget stille, genert, så underkuet ud og absolut ikke glad.

Efter et par dage prøvede jeg at tale med ham. Han sagde ikke meget, så jeg blev mere nysgerrig. Især fordi det ikke er normalt, at en dreng arbejder som hushjælp. Han ville normalt passe køer eller gå i marken.

Jeg begyndte at spørge mine venner om ham og opdagede, at han var blevet udstødt af sin mor og far, da de mente at han var nightrunner, altså en slags drengeheks. I vores vestlige verden er det jo længe siden vi er holdt op med at tro på hekse, men i et samfund, hvor ikke alle har fjernsyn og mange ikke er ordentlig uddannet, bliver dagens underholdning og oplysning nemt hvad man høre af historier fra nær og fjern. Og i sådan et tilfælde bliver en fjer let til.....ja skal vi bare sige en heks.

Nu boede han hos min vens mor, hvor han fik lov til at gå til hånde nu hvor hans mor og far ikke vil have ham.

Jeg så drengen som en lidt genert og understimuleret dreng, der trængte til en hjælpende hånd, så derfor besluttede jeg at betale for hans skolegang på en lokal privatskole. Drengen blev ovenud lykkelig, da vi fortale ham det og det var en hyggelig dag, da vi købte skolebøger og uniform til ham.

Året efter kom vi til Kenya igen og da opdagede jeg desværre, at han igen ikke gik i skole. Istedet arbejdede han på må og få, og tjente kun lige nok til at få lidt mad på bordet, samt til hjælp med at betale regningerne hos en fætter, som han nu boede hos. Det viste sig, at hans mor havde taget ham ud af skolen, for at bruge de skolepenge, som jeg havde betalt, på hans lillebror istedet.

Broderen havde helt sikkert også brug for at komme i skole, men jeg havde besluttet at sende en bestemt dreng i skole, da det var ham jeg mente, der havde det største behov, både med skolegang, men også socialt

Vi diskuterede meget frem og tilbage, da jeg gerne vil finde den bedste og mest holdbare løsning, som sikrede, at barnet gik i skole, samt fik den sociale hjælp han havde brug for.

Løsningen blev at sende ham på kostskole. Det var faktisk den samme skole, som han gik på før med de samme venner, men nu kunne han bo på skolen og slippe for rygterne om at han var en heks. På kostskolen ville han få mad tre gange om dagen, samt have tid til at dyrke sport og koncentrere sig om skolen. Denne løsning indebar også, at jeg kunne betale hans skolegang og mad, når jeg besøgte Kenya, og dermed sikrede mig, at han fortsat gik i skole.

Idag er han stadig genert og kæmper for at bestå alle eksaminer. De mange år, hvor han røg ud og ind af skolen, samt ikke havde nogen opbakning har sat sit tydelige spor. Men man kan tydeligt mærke, at han har fået mere ro.

Drengen er ikke et Jambo Barn, da han er i familie med en af medlemmerne i vores udvælgelseskomité i Kisii, og de må ikke vælge nogen fra deres egen familie.

Men da vi skulle finde ud af hvordan Jambo Shule skulle fungere i Kenya, var det erfaringen med denne drengm inspirerede os. Med kostskolemodellen kan vi sikre vores medlemmer, at deres donerede penge går til de rigtige børn, at de får deres skolegang, uniform, skolematerialer, mad og at børnene får lov til at være de børn de er.